keskiviikko 10. elokuuta 2016

AIKUISIÄN AKNE

Olen kamppaillut näppylöitä vastaan viimeiset neljä ja puoli vuotta. Esikoisen raskauden aikana iho muuttui näppyläiseksi ja rupiseksi. Päällimmäinen ajatus oli hormoninäpyt. Niitä ne kyllä mahdollisesti olivatkin, raskauden ikävä sivuoire. Näppylät kuitenkin rauhoittuivat hetkeksi mutta palasivat rytinällä takaisin vuosi synnytyksen jälkeen ja sille tielle jäätiin. Kehitin kaikenlaisia syitä sille mistä syystä kasvoni, rintakehäni sekä hartiat ovat näppyläisiä mutta kertaakaan en tullut ajatelleeksi aknea vaihtoehtona. Tämä johtuu omasta suppeasta mielikuvastani. Akneiho on tietysti sellainen mitä Googlen kuvahaku antaa, kun kirjoitat hakukenttään "akne" ja näytölle lävähtää toinen toistaan kipeämmän näköisiä ja voimakkaasti punoittavia näppyjä. Omat näppyläni eivät vastanneet kyseisiä kuvia, joten akne ei tullut mieleenikään. Asiaan vaikutti myös se, kun kuvittelin aknen olevan teini-iän vitsaus mutta kyllä sen aikuisiälläkin voi riesaksi saada, miksipäs ei.


Olen käynyt parin vuoden aikana kahdella kosmetologilla näyttämässä näppylöitäni, ensimmäinen sanoi niiden johtuvan kuivuudesta ja kehotti hoitamaan ihoa paremmin. Kuorin ja rasvasin ihoa säännöllisesti vuoden ajan mutta merkittävää muutosta ei tapahtunut. Toiselta kosmetologilta, kun kysyin mikä ihoani mahdollisesti vaivaa tai mitä sille pitäisi tehdä niin vastaus oli "mene terveyskeskukseen ja hae antibiootit komedoakneen". Hieman hämmästyneenä tein juuri näin ja lääkäriltä sain saman diagnoosin, komedoakne.


Nyt olen viikon verran levittänyt ongelma-alueille Epiduo voidetta. Vain viikon käytön jälkeen uskallan väittää ihon tuntuvan hieman paremmalta vaikka näkyvää muutosta ei ole tapahtunut. Iho ei enää kutise eikä uusia näppylöitä ole tullut. Aine on ruvennut tehoamaan sen verran, että iho on alkanut ikäänkuin kuoriutumaan ja näppylät sen myötä kuivumaan. Kuvat eivät kerro koko totuutta mutta siitä huolimatta omalla kohdallani akne ei ole mitenkään merkittävän paha mutta kyllä se itsetuntoa syö hieman. Toivottavasti muutaman kuukauden päästä näpyt olisivat vain inhottava muisto!

Korvakorut: Pietamo

Onko siellä ruudun toisella puolen muita jotka kärsivät aikuisiän aknesta?

14 kommenttia:

 1. Mulla oli todella paha akne Teinimonsterin syntymän jälkeen. Sain kans antibiootit ja käskyn käydä dermalogican konsultilla ihoanalyysissa. Sieltä sain iholleni sopivat pesuaineet. Niitä olenkin uskollisesti nyt käyttänyt 10 vuotta ja iho on ihan hyvä. Toki heti huomaa jos syön väärin tai SE aika kuukaudesta lähestyy... Mutta muuten näpyt on pysynyt poissa enkä ole tarvinnut uutta antibioottikuuria.

  Kyllä se siitä iloksi muuttuu ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ei, ensimmäinen ajatus oli että "KYMMENEN VUOTTA"
   Mutta oivottavasti ihosi on alkanut jo rauhoittumaan <3 Täällä ainakin jo selvästi mennään parempaan :)

   Poista
 2. Mulla on myös paljon näppyjä naamassa, mutten oo osannut ajatella niiden johtuvan esim aknesta. Oon kans ajatellut että se on vaan teinien juttu. Mut toisaalta mä huolehdin tosi laiskasti mun ihosta eli en ihmettele että se on huonossa kunnossa. Vesipesu kerran-pari päivässä ja rasvaa ehkä kerran viikossa jos sitäkään. Jospa sitä vähän tsemppaisi ja katsoisi paraneeko iho hyvällä hoidolla vai pitääkö itekin mennä jonnekin näytille :) toivottavasti sulla kunnon rasva alkaa auttamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tää akne diagnoosi tuli täysin yllärinä. Stereotyyppisesti olen ajatellut että akne on just se pahin mahdollinen mitä on, ei mitään välimuotoja. Mutta jos tosiaan tuntuu että näpyt ei lähde hyvästä hoidosta huolimatta niin terveyskeskuksen lääkäriin :)

   Poista
 3. Kärsin kanssa ihan samasta aknetyypistä kuin sinä. Joskus teininä mulla oli lievää aknea ja nyt aikuisiällä luovuttuani hormonaalisesta ehkäisystä räjähti naama uudestaan ihan totaalisesti. Lääkärin antaman voiteen ollessa semi hyödytön olen saanut ihon onneksi rauhoittumaan viisivaiheisella korealaisella ihonhoitorutiinilla ^_^ Toivotaan, että päästäisiin pian tästä vaivasta kokonaan eroon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau kuulostaa jännältä tuo viisivaiheinen korealainen hoito!
   Mulla on tuo Epiduo auttanut kyllä aivan mahtavasti :) Iho on paremmassa kunnossa kahden viikon hoidon jälkeen kuin mitä se on ollut 4 vuoteen!

   Poista
 4. Siis saako tuota epiduo voidetta ilman reseptiä? Tosi harmillista tuo akne, toivottavasti saat taas ihon paremmaksi ja fiilikset sitä myötä korkeammalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei saa. Lääkärin pitää todeta akne ja sen laatu. Lääkäri sitten sen perusteella miettii kuinka vahva lääkitys on tarpeen. Jotkut esimerkiksi tarvitsee myös suun kautta otettavan antibiootin lisäksi.

   Poista
 5. Kun mulla puhkesi psori, johon sain lääkettä, niin se lääke "pahentaa aknea" jota en sitä ennen tiennyt olevankaan itselläni. Nyt sitten elän tätä "hoidan toista, kärsin toisesta" - kierrettä....

  VastaaPoista
 6. Hyvä, että sait selvyyttä tilanteeseen! Ei olisi itsellänikään tullut mieleen <3<3<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä tullut mullakaan vaikka kosmetologi mulle ja itseasiassa neuvolan täti siitä vinkkasi :D Nyt on hoito jo hyvin kännissä ja tuloksia on tullut ! <3

   Poista
 7. Meillä miehen iho (ja omakin) rauhottu kun ruvettiin sisäisesti öljyämään eli eli riittävän vahva omegavalmiste käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni on möllerin omega 3 käytössä eikä mitään eroa :/

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...