sunnuntai 16. elokuuta 2015

Kiusaamisesta

Tulin juuri rannalta tyttöjen kanssa ja kävin siellä kaksi erilaista keskustelua samasta aiheesta, -kiusaamisesta.

Istuin Henni sylissä penkillä ja kuuntelin samalla pikkusiskoni ja tämän kaverin keskustelua siitä, kuinka he menisivät tiputtamaan erään heidän poika puoleisen kaverinsa laiturilta veteen vaatteet päällä. Tytöt jatkoivat keskustelua ja siskoni totesi "mä oon ilkee" johon siskoni kaveri vastasi "mutta mä oonki ilkein"
Tytöt keskusteli vielä siitä, kuinka he 'dissaa' ihmisiä ja silloin avasin suuni. Pidin pitkän puhuttelun molemmille tytöille kiusaamisesta ja siitä olisiko heistä puolestaan kivaa jos heitä haukuttaisiin. Tähän siskoni totesi, no mutta jos selän takana puhuisi..
Selitin tytöille tilanteen kärjistetysti ja sanoin, että miettikääpä jos te kävelisitte tuolla kadulla tai vaikka koulussa ja kaikki muut kääntäisi selkänsä teille ja puhuisi pahaa naureskellen. Miltä tuntuisi jos muut eivät huolisi heitä mihinkään mukaan tai pahimmassa tapauskessa kiusaamisesta saattaisi tulla fyysistä, tönimistä ja muuta sellaista.
Siskoani vielä muistutin siitä, että hän on ollut kiusaamisen kohteena ala-asteella useita vuosia niin henkisen kuin fyysisenkin niin haluaako hän todella tuottaa jollekin toiselle samanlaisen olon kuin mitä siskollani oli silloin. Ei hän halunnut.
Enkä sano, että siskoni tai tämä hänen kaverinsa olisivat kovan luokan kiusaajia mutta tuollainen pieni pilkan tekokaan ei ole oikein ja jos asiaan ei puututa niin heistä saattaa tulla kiusaajia.


Siskoni suuttui, kun ilmeisesti nolasin hänet kaverinsa edessä eikä tämä halunnut keskustella enää asiasta kanssani, joten siirryin rannalle jossa vielä pienempi siskoni leikki Helmin kanssa.
Käytiin siinä hiekkakakkujen rakentamisen lomassa myös keskustelua kiusaamisesta.
Tämä sisko kertoi kuinka häntä nimitellään koulussa ja seuraava lause minkä kuulin teki minut todella surulliseksi "mutta ei se haittaa, oon jo tottunut siihen"
Anteeksi mutta mitä! Ei kenenkään todellakaan kuulu tottua tai hyväksyä nimittelyä! Pitäisi löytää se rohkeus tulla kertomaan aikuiselle jos tälläistä tapahtuu. Kouluun meneminen ja siellä oleminen pitäisi olla mukavaa eikä selviytymistä seuraavaan päivään..

Olen sitä mieltä, että jokaisen vanhemman pitäisi kertoa lapsilleen 'erilaisuudesta' joku saattaa olla pyörätuolissa, jollain on silmälasit, joku on pyöreämpi ja toinen laihempi, joku puhuu epäselvästi tai jollain on enemmän tai vähemmän jotain kuin toisella. Kaikki me silti ollaan ihmisiä ja kaikista se nimittely ja kiusaaminen tuntuu pahalta!

12 kommenttia:

 1. Täysin samaa mieltä! Kiusaaminen jättää pahimassa tapauksessa pysyviä haittojakin sille kiusatulle. Mä niin vihaan kiusaamista!!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se saattaa jättää. En itsekään pidä kiusaamisesta yhtään ja pyrin puuttumaan kiusaamis tilanteisiin aina..

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jessica, niinkuin sulle jo selitin että pelkästään teot ei ole kiusaamista vaan myös ne sanat. Ja kyllä mä tiedän tai ainakin haluan uskoa ettet alennu kiusaamaan ketään ihan senkin puolesta koska sulla on ihan henkilökohtaisia kokemuksia moisesta. Mutta voit uskoa että joka kerta kun nään tai kuulen sun toimivan tolla tavalla niin mä puutun siihen.
   Kannattaa ajatella sillä perjaatteella että sanoo ja tekee asiat niin miten haluisit muiden tekevän sulle. Ja kun sanoit että siellä koulussa on jotain tyttöjä jotka suakin haukkuu ja lähet haukkumaan takasin päin niin siyä yritin sulle myös kertoa että älä lähde siihen leikkiin mukaan. Tollaset tyypit kannattaa jättää omaan arvoonsa. Itsepähän siinä menettävät kun haukkumisen sijasta ei viitsi tutustua suhun ja nähdä kuinka kiva tyttö ootkaan.

   Poista
 3. Nyt osuit asian ytimeen! Itse olen ollut koulukiusattu 2. luokalta aina 9. luokan loppuun asti. Ei jäänyt nimittelyyn, vaan jouduin kokemaan myös fyysistä kiusaamista! Kiusaamiseen ei syyllistynyt vain muut koululaiset, vaan jouduin myös opettajan kiusaamaksi!! Siitä olen jotenkin selvinnyt yli vasta nyt, aikuisella iällä. Koskaan en pysty sitä kokonaan unohtamaan, niin syvät arvet kiusaaminen on jättänyt. Mutta tuon menneisyyden kanssa täytyy vain tulla toimeen ja yrittää elää mahdollisimman "normaalia" elämää. Syy kiusaamiseeni oli synnynnäinen sydänvika, joka rajoitti aika paljon kaikenlaista fyysistä tekemistä ja osallistumista kouluaikanani.

  Nyt, kun teen keikkatöitä lasten ja nuorten parissa, niin AINA puutun tilanteeseen, jos huomaan kiusaamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamalalta kuulostaa sun tarina :( Lapset osaa olla niin julmia jos joku on vähänkään erilainen tai poikkeaa muotista..
   Itse puutun nykyään myös aina kun näen kiusaamista jossain,nuorempana en löytänyt voimaa puuttua noihin tilanteisiin mutta nyt asia on eri. Toivon sulle kaikkea hyvää ♡

   Poista
 4. Kiusaaminen on kamalaa! En voi koskaan ymmärtää kiusaajia, käsittämätöntä. Teit aivan oikein ojentaessasi siskoasi heidän keskustelunsa vuoksi. Jaksamista toiselle siskollesi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ymmärrä itsekään! Ei voi omassa elämässä olla kaikki hyvin jos ajautuu kiusaamaan toisia..

   Poista
 5. Kiusaaminen on jotain kauheimpia asioita mitä tiedän... 10 vuotta kiusattuna, ja se on yksi syy miksi nyt kärsin henkisesti... lapsille pitäis oikeasti opettaa erilaisuutta ja seuraumuksia mitä kiusaaminen voi toiselle tuottaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti todella raskasta joutua kiusatuksi ja varsinkin noin pitkäksi aikaa. Surullista lukea näitä tarinoita ja tajuta ettei kukaan ilmeisesti ole pystynyt puuttumaan kiusaamiseen. Toivottavasti pääsisit jossakin vaiheessa irti noista inhottavista tunteista vaikka varmasti se vaikeaa onkin :(

   Poista
 6. Mahtavaa että puutuit kiusaamiseen tilanteen nähdessäsi! Useampi aikuinen saisi sanoa vieraillekin lapsille, että kiusaaminen - vaikka se hauskalta vitsailulta tuntuisikin - ei ole OK!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pitäisikin puuttua aina kiusaamis tilanteisiin jos sellaista näkee! Monilla ei vaan ole rohkeutta puuttua aina niihin :/

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...