perjantai 12. helmikuuta 2016

Lapsen karkkipäivä

Suoraan sanottuna en tiedä miten aloittaisin tämän kirjoittamisen. Ehkä vaan töksäytän sen, ilman suurempia selittelyitä? Meillä on karkkipäivä, meillä siis syödään sokeria ja ihan luvan kanssa vielä. Lauantai on se päivä, kun Helmin kanssa kiiruhdetaan kauppaan ja valitaan ne herkuimmista herkuimmat namit. Ei meillä tietenkään syödä sitä karkkia mielin määrin, vaan kohtuudella. Helmi saa valita kaupasta yhden vanukkaan, lisäksi joko lakun tai tikkarin ja yhden pienen nami askin. Jonkun mielestä siinä on jo todella paljon, mutta meidän mielestä siinä on sopivasti.

Vaikka Helmi saa syödä karkkia, niin täällä ei asusta sellaista tyttöä joka potkii lattiaa ja huutaa jokaisella kauppa reissulla vaatien makeaa. Ei missään nimessä. Helmi saattaa kysyä että "onko tänään namipäivä" mutta siihen riittää, kun vastaan että ei ole, muistatko, lauantai on herkku päivä. Sitten yhdessä laskemme kuinka monta päivää lauantaihin on. Meidän ei tarvitse käydä tappeluita yhdestä sukulakusta juuri koskaan. Jos väsyneenä tai nälkäisinä joudutaan viedä lapset kauppaan niin silloin saattaa kyllä tulla taistelua pelkästään yhdestä jugurtista. Tämänkin välttää sillä, kun ei mene nälkäisenä kauppaan.


Entäs sitten Henni? Me pyrimme vielä olla antamatta Hennille mitään hirveän sokeri pitoisia juttuja, eli karkkipäivinä Henni saa rusinoita ja ne ovatkin tytön lemppareita! Henni ei ymmärrä onneksi vielä sitä että siskolla on _karkkia_ ja hänellä vain kuivattua hedelmää. Kunhan molemmilla on jotain. Mutta en sano etteikö Henni olisi myös saanut karkkia, koska kyllä on. Nuo mummon pirulaiset ajattelevat tämänkin asian tyylillä "kun toinen saa niin myös toinen" tai "kyllä se lapsen suukin makean maistaa" jälkimmäinen on ehkä se tunnetuin. Tässäkin on kuitenkin kyse kohtuudesta. Itse en ainakaan vedä hernepussia nenääni siitä jos mummo nyt haluaa maistattaa jäätelöään lapsen lapselleen tai tarjota puolikkaan kahvi pullastaan.


Meillä myös juodaan mehua ja kaakaota, ihan arkenakin! Mehu on usein mehukatin sokeritonta mutta kaakao on, no se on kaakaota enkä näe sitä missään määrin pahana jos sitä antaa pari kertaa viikossa. Meillä myös syödään jugurtteja, yleensä banaani jugurttia. Huima määrä siinäkin vissiin on sitä sokeria. Meillä myös syödään paljon hedelmiä; banaania, appelsiinia, kiwiä, mandariineja, omenaa, sokeria niissäkin. Mielestäni nykyään ihmiset ovat liian rajottavaisia ja haluavat minimoida _kaiken_ vaikka luulisi että maalaisjärjellä pötkii jo pitkälle.

Mitä sinä olet mieltä lapsen karkkipäivistä tai sokeripitoisten ruokien antamisesta ylipäätään?

12 kommenttia:

 1. Meillä ei ole karkkipäivää, vaan herkkuja syödään kun sille päälle satutaan, joskus kerran viikossa, joskus useammin, joskus (yleensä) harvemmin. Aikanaan sovittiin, että karkkipäivä otetaan käyttöön, jos herkuttelu lipeää käsistä. Kolmessatoista vuodessa näin ei ole käynyt.

  Satunnaiset herkut pienellekään ei haittaa, kunhan perussyömiset on kunnossa ja hampaista huolehditaan. Turha tehdä sokerista hirviötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä juuri, kun perussyömiset on kohdillaan niin miksi ei voisi myös makeaa syödä. Nykyään liian moni vanhempi ajattelee sokerin jonain mörkönä vaikkei se omasta mielestäni sitä ainakaan ole. Kohtuus toki tässäkin asiassa niinkuin kaikessa muussakin mutta totaali kieltämistä en ymmärrä. Sekin että jotkut vanhemmat kieltävät lapselta herkut mutta kaivavat itse sen sipsipussin kaapista kun lapset ovat menneet nukkumaan...

   Poista
 2. Meillä kolmevuotias ei ok tottunut syömään karkkia, on saanut maistaa ehkä kahdesti. Meillä on muuten ajatus, että juhlissa saa syödä herkkuja, mutta muuten ei Ole kuin joskus ehlä jälkkäri harvoin. Meillä tykätään marjoista, niitä söisi jopa mielummin kuin pullaa. Aina ei edes halua herkkuja vaikka saisikin. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä sitten on havaittu hyväksi noin :) Itselläni oli lapsuudessa karkkipäivät ja lauantain kohokohtana oli aina se lauantai karkkipussi. Jotenkin sitä haluaa omallelapselleen tätä samaa :)

   Poista
 3. Meillä on karkkipäivä lauantaisin. :) Määrällisesti eivät saa paljoa sillä nuo tuntuu syövän sitä niin paljon kuin heille antaisi. Jos esim sunnuntaina on jotkin juhlat niin karkkipäivää ei ole, kun herkuttelevat sitten kuitenkin siellä juhlissa niin paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Helmikin varmaan söisi toisinaan vaikka kuinka paljon mutta kun sanoo ettei tule enempää niin ei siitä ole tarvinnut kiukutellakaan. Meillä on ollut niin että vaikka on juhlat niin silti on saanut pitää karkkipäivänsä :)

   Poista
 4. Kuulostaa varsin hyvältä järjestelyltä. :) Meillä on myös käytössä karkkipäivä. Meidän lauantai-aamuun kuuluu aina perheuinti jonka jälkeen lapset saavat valita yhden herkun kaupasta. Yleensä tämä on ollut kindermuna (!!) Lisäksi joskus saavat karkkiaskin. Meillä syödään kyllä myös ehkä pari kertaa viikossa "sokerisia herkkuja" kuten esim. maustettua jugurttia tai joskus jopa jokunen välipalakeksi. Karkkeja, pullia, sokerimehuja ja sipsejä yms. yritetään kuitenkin välttää arkiviikolla. Hedelmien käyttöä en ole rajoittanut ollenkaan, koska niissä on hedelmäsokerista huolimatta myös todella paljon kuituja, vitamiineja ja joissakin hedelmissä paljon hyviä rasvoja. Ainiin ja joskus lapset saavat myös muroja. (tästä en ole ylpeä.. hahaa..)

  Meilläkään vanhempi ei kinua karkkia keskellä viikkoa, mutta meidän 2-vuotias ei ihan vielä ymmärrä tätä karkkipäivä konseptia! Ehkä sekin tulee jossain vaiheessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan normaalilta suhtautumiselta makeaan! Ei mekään rajoiteta hedelmien antamisessa eikä kyllä jugurteissakaan.. Meilläkin syödään toisinaan muroja ja hyvin ovat hengissä pysyneet! :D
   Mä olen kyllä ihmeissäni ja ylpeä tietysti siitä kuinka hienosti Helmi ymmärtää sen että ei on ei ja karkkia saa vain tiettynä päivänä :)

   Poista
 5. Heip, minustakin maalaisjärjellä pötkii jo pitkälle. Meillä ei ole koskaan ollut karkkipäivää, herkkuja syödään silloin tällöin. Minusta karkkipäivä on turhan rajoittava, varsinkin, kun minulle saattaa iskeä keskellä viikkoa hirveä himo leipoa. Turha sokerista on stressiä ottaa, jos muuten syödään kunnollisesti ja herkkujakin kohtuudella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin saatetaan syödä pannaria iltapalaksi vaikka olisikin torstai. Ja puuron kanssa saa ottaa hilloa :D Tääkään ei ole niin yksiselitteinen asia. Samaa mieltä olen että turha siitä on stressiä ottaa jos perus ruokailut on kunnossa! :)

   Poista
 6. Virallista karkkipäivää ei ole mut kyllä mää mun pojalle namuja annan silloin tällöin :) Kiva blogi sulla :)sait uuden lukijan NAPS ! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää karkkipäivä on vähän kahtia jakava asia :D Kiva kuulla, toivottavasti viihdyt ♡

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...