tiistai 13. kesäkuuta 2017

NÄILLÄ VINKEILLÄ PERHE SELVIÄÄ VATSATAUDISTA


Vatsatauti tuntuu kyläilevän taas monien perheiden luona. Itse kammoan oksentamista lähes yhtä paljon kuin oksennustauti potilaiden hoitamista, joten ollaan pyritty välttämään paikkoja joista tuo pöpö voisi meille tarttua. Lapsiperheessä jossa on varsinkin pieniä lapsia, tuolta taudilta harvoin kuitenkaan vältytään. Hyvästä käsihygieniasta ja julkisten leikkipaikkojen välttelystä huolimatta meillä alettiin viime viikolla oksentamaan. Vatsataudin tarttumisen ehkäisemiseen mulla ei ole mitään erikoisia vinkkejä mutta kokoan tähän alle muutaman vinkin minkä avulla me selvittiin vatsataudista.

Käsipesujen tärkeyden kaikki varmasti tietää. Jokaisella on hyvä olla myös oma käsipyyhe niin pöpöt eivät pääse leviämään niin helposti. Vatsataudissa pyyhkeitä kannattaa kuitenkin vaihtaa usein vaikka jokaisella olisikin oma pyyhe. Oksennetut lakanat kannattaa samantien laittaa pesukoneeseen ja pestä vähintään 60 asteessa. Me pestään pyyhkeet ja lakanat yleensä 90 asteessa mutta vaatteet sitten kuudessakympissä. Ovenkahvojen ja muiden pintojen pyyhkiminen tarpeeksi usein estää myös viruksen leviämistä.

Suolojen ja sokerin saanti vatsataudissa on tärkeää. Meillä tytöt ei suostu syömään oikeastaan mitään etovan olon takia, mutta popparit menevät kivasti alas samalla, kun katsoo lastenohjelmia. Nesteiden saanti on tietysti se tärkein, pienet lapset varsinkin kuivuvat äkkiä rajun oksentelun seurauksena. Meillä tytöt tykkäävät Gefilus mehuista ja ne rauhoittavat samalla vähän vatsaakin. Syöminen on oikeastaan aika yhdentekevää vatsataudin aikana mutta nesteistä on pidettävä huolta. Sama se mitä lapsi juo kunhan vain juo! Moni on kehunut valkopippureiden jotenkin edesauttavan taudin loppumista tai ennaltaehkäisevän sitä mutta me ei otettu näitä nyt kokeiluun.

Sitten se itse oksentaminen. Me olemme laittaneet patjan ja lakanan väliin jätesäkkejä, jotta vältyttäisiin turhalta siivoamiselta. Jos lapsi oksentaa sänkyyn niin ei tarvitse lakanan lisäksi alkaa pestä patjaakin siihen päälle. Jos ei kerkeä kurottaa ämpäriin ja oksennus tuleekin sänkyyn niin voi ottaa lakanat vain pois ja laittaa uudet tilalle. Pitkähiuksisille lapsille vinkkinä vielä ranskanletti. Ei tarvitse huolehtia siitä, että hiukset ovat oksentaessa tiellä tai uivat oksennusämpärissä.


Meillä tauti kesti kolme päivää, kunnes oli kiertänyt jokaisen meistä läpi. Täytyy sanoa, että kiitos ja ei enää ikinä, huh.

1 kommentti:

  1. Huhhui, oksennustauti on kyllä niin inhottava tauti. Me kokeiltiin joskus tuota jätesäkkivinkkiä, mutta se jätesäkki aiheutti lapselle ihottumaa, joten ei oo toista kertaa kokeiltu. Vaikka säkin päällä olikin pyyhe/lakana niin jostain kohtaa pääsi ilmeisesti kuitenkin koskemaan ihoon.

    Kuulin joskus vinkin vuorata sängynvierus parilla kerroksella sanomalehtiä. Lapsella usein menee ainakin osa oksennuksesta ohi ämpärin, joten ei tartte alkaa niin kovasti siivoamaan kun keräilee vaan sanomalehdet jätesäkkiin ja kiikuttaa roskiin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...