tiistai 7. kesäkuuta 2016

Päiväkodin suuri ruokahävikki

Kesäkuu tuntuu juoksevan suorastaan eteenpäin. Tiedätte varmaan nämä "mistä saisi vuorokauteen pari tuntia lisää" -lausahdukset. Tekemistä tosissaan riittää töiden, koulun ja lasten saralla aivan riittävästi mutta olen jotenkin yrittänyt löytää aikaa myös ystäville ja blogille, en ole kovin hyvin siinä kuitenkaan onnistunut. Tälläkin hetkellä pitäisi oikeasti imuroida eteisen lattialta pienen vuoren verran hiekkaa tai puolestaan perehtyä englannin esseeseen mutta päätin jättää molemmat myöhemmäksi. Tosin se hiekkavuori varmaan levittyy mukavasti ympäriinsä, joten täytyy varmaan imuroida huomenna koko talo.

Mutta tulin nyt kertomaan jotain mistä oikeasti jopa järkytyin. Olen tosiaan eskarissa töissä ja hoidan siellä mm. keittiö hommia. Tämän seurauksena, joudun kauhistelemaan päivittäin ruuan määrää mikä jää ylitarpeiden. Luulisi työntekijöiden käyttävän hyväksi tätä ja ottavan ruokaa mukanaan kotiin mutta vain harvat tekevät näin. Toisinsanoen, kaikki ne täysin käyttökelposet ruuat kaadetaan surutta biojäte astiaan. En ymmärrä miksi ruokaa täytyy tehdä niin paljon, ihan oletettavaa ettei kolmekymmentä eskari-ikäistä syö samaa määrää ruokaa mitä koululaiset. Tätä samaa on kummastelleet muutamat muutkin päiväkodilta. Asiaan on kuulemma pikkuhiljaa kuitenkin tullut parannuksia, hävikki ei ole enää niin suurta mitä se oli joskus mutta siitä huolimatta se on aivan liian suurta vieläkin. Esimerkiksi viime viikolla kaavin koskematonta kaalilaatikkovuokaa roskiin ja tämän lisäksi kolmea muuta samanlaista joista oli otettu vain vähän.

En voi väittää, että normaalisti ajattelisin hirveän paljon tällaisia asioita mutta nyt, kun sen konkreettisesti näkee, niin sisäinen hippini alkoi nostaa päätään. Moni näkee nälkää ympäri maailmaa ja me puolestamme heitämme järjettömiä määriä ruokaa roskiin. Näin nopeasti laskettuna heitin ainakin 30 litraa ruokaa pois viime viikolla. Olen yrittänyt kompensoida tätä hävikkiä ostamalla ylijäämä ruokaa meille kotiin. Tämä onkin ollut aivan huippujuttu siinä mielessä ettei meidän ole tarvinnut kovinkaan usein tehdä kotona ruokaa, joten ruokakulut tippuivat huomattavasti ja toinen positiivinen juttu on tietysti se ettei ruoka päädy roskiin vaan menee käyttöön. Miten muissa päiväkodeissa toimitaan? Meneekö ruokaa hukkaan paljon vai onko teillä jokin systeemi sen välttämiseksi? Annatteko ylijäämäruokaa joillekin, otatteko itse sitä kotiin vai viettekö naapurin koiralle?


Tämän kirjoittamiseen meni ehkä noin parikymmentä minuuttia mutta sillä välin kuopus oli kerennyt sotkea itsensä huulipunalla ja olohuoneen pöydän vahaliiduilla. Jestas miten nuo kerkiää, ei sitä turhaan yleensä vietä blogi-aikaa silloin, kun lapset nukkuvat!

21 kommenttia:

  1. Menekki vai hävikki? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, hävikkihän se! Kiitos sulle, korjasin :)

      Poista
  2. Tärkeästä asiasta kirjoitit! Tulen opettajaperheestä ja meille ostettiin usein koululta ylijäämäruokaa. Minut on myös kasvatettu ottamaan sen verran ruokaa kuin jaksan syödä ja lisää sai aina ottaa, mutta ruoan närppiminen ja jättäminen koskemattomaksi oli kiellettyä. Näin oli myös koulussani. Kun oli koulussa ruoan haaskuuseen puututtiin valvomalla ettei oppilaat tyhjää täysiä koskemattomia ruoka-annoksiaan biojätteeseen, mutta se että ongelma on ruoan suuri valmistusmäärä tekee tästä työpaikkasi kohdalla isomman ongelman. Järkevintä olisi tosiaan mitoittaa ruoan määrä syöjiin eikä hävittää noin valtavasti syömäkelpoista ja varmasti hyvää ja laadukasta ruokaa. Tuli mieleen että eikö koulut voisi lahjoittaa iha yleisesti ylijäämäruokia jonnrekin?? Ihan täällä Suomessakin todella moni joutuu näkemään nälkää ja tällainen ruoka-apu otettaisiin varmasti iloiten vastaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä onkin ollut ihan loistava systeemi, kun vanhemmat ovat ostaneet kotiin sitä ylijäämäruokaa, tähän pyrin itsekin! Tämä tosiaan vaikuttaa olevan jonkin sortin ongelma päiväkodeissa ympäriinsä. Olisi kyllä hyvä jos keksittäisiin joku kohde mihin tuon ylijäämän voisi lahjoittaa.

      Poista
  3. Meidän alueen päiväkodeissa hävikin ostaminen/ottaminen on käytännössä kiellettyä, joten roskiin menee. Hävikin määrää en tiedä, mutta paljonhan sitä on. Alueella käytössä oleva hoitoaikojen varausjärjestelmä on vähentänyt hävikkiä hieman, mutta osa vanhemmista kieltäytyy käyttämästä järjestelmää sillä sun tällä verukkeella eikä edes konkreeteilla esimerkeillä tunnu olevan vaikutusta asiaan. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai on teilläpäin kiellettyä, todella tylsä juttu mun mielestä, kun joku voisi kuitenkin haluta ostaa ruokaa mikä menee jokatapauksessa sitten roskiin.. Eipä monet tajua sitä hävikin määrää ellei itse ole sitä näkemässä, näin kävi omallakin kohdalla..

      Poista
  4. Meillä töissä saa ylijäämä ruokaa kotiin ja maksu omantunnon mukaan yhteiseen kassaan! :) isäni taasen työskentelee ala-asteella opettaja ja siellä kiellettyä ottaa ruokaa kotiin, roskiin menee vaikka millä mitalla :/ ennen koulun ruoat kiikutettiin sikalaan mutta nykyään sekin kiellettyä kun lihatuotannon säädökset niin tarkkoja :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee juuri noin sen pitääkin mennä! :) Pöh tosi kurjaa toi ala-aste homma sit puolestaan..

      Poista
  5. Aika hurjaa! :O.. Minä en tosiaankaan ole edes tiennyt tällaisesta hävikistä ja hienoa on jos sitä päivähoitotädit saavat ottaa ruokaa mukaan kotiin. Mä jotenkin ajattelin, että ihan varmana sitäkään ei saisi tehdä jonkun typerän säännön takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin yllätyin siitä määrästä paljon menee hukkaan loppujenlopuksi. Ja eihän sitä joissain kaupungeissa selvästi saakaan ottaa mukaan mikä on ihan typerää..

      Poista
  6. On tuo kyllä niin mieletön määrä, mikä ruokaa menee hukkaan. :/ Onneksi olet saanut sitä ostaa teille ja vähentää sitä hävikkiä edes vähän. Ja varmasti mukavaa kun työpäivän jälkeen ei tarvitse alkaa tehdä ruokaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooo sen puolesta tää onkin ihan huippua kun ei tarvitse heti kotiin tullessa alkaa tehdä ruokaa. Voi keskittyä ihan muihin juttuihin :)

      Poista
  7. On se vaan sairasta laittaa ruokaa roskiin, kun niin monilla suomalaisilla on oikeasti nälkä ja ruoka pakon sanelemana hyvin ravintoköyhää :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä juuri. Olisi joku ruokapalvelu mistä voisi tulla hakemaan vanhaintenkodin/koulujen ja päiväkotien ylijäämä ruuat.

      Poista
  8. Meillä ruokapalvelun hoitaa ulkopuolinen palveluntarjoaja ja heidän linjauksensa mukaan ylijäämäruokaa ei saa ostaa kotiin. Mikä on todellakin harmi. Olisi kiva itsekin joskus ostaa sitä ruokaa ja viedä kotiin valmis ruoka eikä alkaa väsyneenä sitä tekemään.

    Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin ruuat tulevat keskuskeittiöltä. Samasta paikasta ruoka lähetetään ala-ja ylä-asteelle, kaikkiin päiväkoteihin ja vanhustentalolle. Onni on että sitä saa ottaa kyllä mukaan kun kerran ylikin jää.

      Poista
  9. Meilläpäin päiväkoti tilaa itse ruokansa ateriapalvelusta eli on itse vastuussa tilaamastaan määrästä, varmasti kannattaisi informoida ruuan tekijää että jatkossa ruokahävikkiä ei tulisi niin paljoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskuskeittiötä on informoitu ja he laskevat sen määräysten mukaan mutta silti sitä jää yli. Ehkä jossain vaiheessa systeemi toimii vieläkin paremmin.

      Poista
  10. Siellä missä töissä olin ni siel kunnassa/kaupungissa saanu joskus vissii ottaa/ostaa ruokaa kotiin mutta sitten tuli käsittääkseni kielto. Koska kaikille työntekijöille ei ollut samat säännöt. Toisis sai ostaa ja toisissa sai ottaa. Toisis jäi hävikki ruokaa enemmän ja toisissa vähemmän. Toiset aikuiset osti/otti ruokaa aina ensin ja enemmän ku mitä jätti muille.... Aikuiset ihmiset valitti asiasta joten kukaan ei sitten saa ottaa eikä ostaa!!!! Joten on katsottu paremmaksi että heitetään sitten kaikki roksiin!! Tosin huhut liikkuu että toisissa edelleen ostetaan/otetaan mutta niistä ei puhuta ääneen. Kaiketi niissä paikoissa missä se homma on toiminu ja kukaan ei ole jaksanu valittaa turhanpäiväsistä asoista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääasia on mun mielestä se että joku sentään saa sen ylijääneen ruuan ostaa/ottaa mukanaan. Kaikesta aikuiset ihmiset riitelevätkin :D Näin kesä aikana kun lapset ovat lomilla, vain harva on hoidossa niin ruokaa ei jääkään enää yli oikeastaan ollenkaan, win-win :)

      Poista
  11. Meidän kunnassa on eri annoskoot ikäryhmien mukaan. Päiväkotilaisille, ala-asteikäisille, yläasteelaisille ja aikuisille. Tärkeää on keittiössä merkitä hävikki ylös ja tarkkailla sitä että annoskokoja pystytään muuttamaan niin että ruokaa menisi hukkaan mahdollisimman vähän.

    Ruokaa ei saa missään nimessä ottaa tai myydä ilman erillistä lupaa.

    Oma mielipiteeni ja kokemukseni on että ruokaa menee hukkaan paljon lasten vanhempien takia. Ei oteta huomioon että ruoka tilataan (ateriamäärät ilmoitetaan) hyvissä ajoin. Monet vanhemmat päättävät pitää lapsillaan vapaapäiviä, joka tietysti muuten on ihan kiva mutta sitten jää se ruoka syömättä. Vanhemmat eivät ilmoita lapsen hoitopäivistä ja ajoista tarpeeksi aikaisin ja hoitajat joutuvat tilaamaan ruokaa enemmän kuin olisi tarve, koska pahempi olisi jos ruoka ei riittäisi kaikille. Aamupalaa päiväkodissa menee viikoittain isot määrät hukkaan kun on ilmoitettu hoitoajaksi klo 8- ja tullaankin vasta puoli yhdeksältä. Hiihtolaomallakin oli viitenä päivänä 10 lasta poissa joten aika iso hävikki tuli :( Lisäksi sitten on sairauspoissaoloja joille ei sitten voi mitään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...