maanantai 19. syyskuuta 2016

TÄITÄ JA KIHOMATOJA

Varmasti jokaisen päiväkoti-ikäisen lapsen vanhempi kokee jokainen syksy sen hirvityksen tunteen, kun aamulla viet lasta päiväkotiin ja ovessa onkin iso lappu vastassa "meillä on liikkeellä täitä ja kihomatoja". Seuraavaksi vastapäisessä seinässä onkin tarkat ohjeet näiden pirulaisten häätöön. Väkisinkin rupeaa kutittamaan joka paikasta ja vainoharhaisuus iskee. Viime syksyisen täiepidemian jälkeen en todellakaan ollut henkisesti valmis tähän uutiseen, vaikka se on toki tiedossa, että nämä ovat joka syksyisiä rasitteita lapsiperheessä. Meiltä ei ole ainakaan toistaiseksi löytynyt kumpiakaan mutta halusin tulla jakamaan täihäätö -vinkkini teille jos joku kyseisen asian kanssa kamppaileekin tällä hetkellä.


Ensimmäisenä on syytä hoitaa koko perheen päät täishampoolla. Osa ihmisistä elää harhaluulossa, ettei tarvitse hoitaa kuin tartunnan saaneen pää, mutta jokainen perheenjäsen on hoidettava samalla kerralla.Viikon päästä tehdään uusinta pesu niille keillä täitä on ollut. Pari päivää lääkeshampoopesun jälkeen ei pitäisi pestä hiuksia tavallisella shampoolla, sillä se heikentää täishampoon vaikutusta.

Erittäin tärkeää on kampaaminen! Mitkään shampoot eivät muistaakseni tapa saivareita, joten on erityisen tärkeää kammata hiukset joka päivä ja nyppiä/leikata saivareet yksitellen pois. Hiukset kannattaa myös kostuttaa ennen kampaamista, sillä täi ei pääse niin vikkelästi karkuun kuin kuivissa hiuksissa ja myös saivareet irtoavat märkinä helpommin.

Tavaroiden saunotus yli 80 asteessa. Meillä ei ole saunaa, joten tätä ei päästy viime syksynä kokeilemaan mutta ilmeisesti tehokas häätökeino.


Vähintään 60 asteen pesukonepesu. Me pestiin kaikki 90 asteessa, vainoharhaisuuteni vuoksi. (Lapset sai paljon nukenvaatteita)

Pakastaminen yön yli. Pinnit, pompulat, unilelut, pipot ja kaikki muut jotka ovat kosketuksissa hiuksien kanssa on hyvä pakastaa jos ne eivät kestä pesua tai saunotusta.

Tavarat joita ei voi pestä, pakastaa tai saunottaa tulisi sulkea tiiviiseen säkkiin parin pävän ajaksi.

Vaihda lakanoita säännöllisesti! Jokaisen täipesun yhteydessä tulisi vaihtaa lakanat ja myös silloin jos eläviä täitä löytyy. Me vaihdettiin petivaatteet jokainen aamu.

Täit eivät pidä kookoksen tuoksusta, joten kookosöljyä voi käyttää ennalta ehkäisyys. Myöskin terva- ja pajunkuori shampoot kuuluvat niiden inhokkeihin. Meille isompi apu oli näistä shampoista kuin esimerkiksi täisuihkeesta, jota saa apteekeista. 

Jostain luin, että perheen kissa tai koira saattaa kantaa täi tartuntaa. Ihmisen täi ei viihdy eläimessä mutta matkustajana se saattaa olla, joten eläinkin olisi hyvä käsitellä täishampoolla. Itse soitin viime syksynä eläilääkäriin ja siellä oltiin eri mieltä asiasta. Shampoopesuja ei tarvinnut tehdä mutta varmuuden vuoksi oli hyvä pitää kissa poissa makuuhuoneista muutaman päivän ajan.

Erittäin tehokas keino on myös väkiviinaetikka. Eli kampaa etikka hiuksiin niin, että ne ovat kauttaaltaan märät, anna vaikuttaa 30min ja pese pois. Älä tee tätä jos iho on rikki sillä muuten se polttaa. Ikkunat kannattaa avata hoidon ajaksi, etikka on sen verran kitkerän hajuista.

Jos mahdollista leikkauttaa hiukset niin saksimalla täistä nopeiten eroon pääsee! Täi ei nimittäin viihdy alle 1cm hiuksissa.

Täi -kuin myös kihomato häädössä on tärkeää siivota asunnon pinnat kunnolla. Varsinkin kihomatojen häädössä on tärkeää pitää huolta hyvästä käsihygieniasta!


8 kommenttia:

  1. Hyvät ohjeet. :)
    Toivon todella ettei nuo pirulaiset löydä tietään meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tpivottavasti ei löytäisi, kurjia seuralaisia ovat kyllä :/

      Poista
  2. Apua! mä oon niin hysteerinen näiden kaa.. nyt mä rupesin jo raapimaan tukkaa kun luin tätä kirjoitusta. Hahaa.. Meillä on pojat perhepäivähoitajan luona jossa on heidä lisäksi vain kaksi muuta lasta, joten heillä ei ole ollut tällaisia varoituksia - mutta ensi vuonna sitten eskariin joten takuuvarmasti sieltä jotain tarttuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toinen hysteerikko täällä moi! Oioi päiväkodit, eskarit ja koulut on kyllä sellaisia joissa helposti leviää kaikki pöpöt ja ei toivotut vieraat..

      Poista
  3. Itselläni on koko elämässäni ollut vain kerran ala-asteella täitä. Se mikä meille opetettiin koulussa oli sitten se, että naulakon sijaan laitetaan pipot ja hanskat takin hihan sisään, en sitten tiedä onko siitä oikeasti paljoakaan apua, mutta suosittelen eipähän ole itselläni ikinä ollut täitä, kun tuota neuvoa tuli noudatettua sitten koulun loppuun saakka :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä laitetaan myös hihaan pipot mutta eipä siitä ollut hyötyä viime syksynä. Päiväkodissa lapset kuitenkin pyörivät samoilla tekstiileillä ja leikkivät esimerkiksi roolivaatteilla niin äkkiähän ne tarttuvat :/

      Poista
  4. Nyt on pakko sanoa että hirveästi turhaa työtä meillä oli lapsilla täitartunta neljä vuotta sitten pestiin kaikkien hiukset täishamppoolla ja vaihdettiin tyynyliinat, pipot ja pesttiin harjat muita hiusten kanssa kosketuksissa olevaa esim ponnareita ei käytetty hetkeen ei ja sama homma olikohan viikon vai kahden päästä ja ihan niin lähti täit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempi se on tehdä liikaa kuin liian vähän :D Joskus täit eivät tunnu häviävän millään niin mielummin minimoi mahdollisuuden saada ne uudestaan kuin tekee puoli villaisesti :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...