perjantai 4. syyskuuta 2015

Voi änkytys!Kyllä vain, meillä on ruvettu änkyttämään. Siinä missä Helmi osasi ennen ilmaista asiansa hyvinkin selvästi, niin nyt se menee kutakuinkin näin ”ä-ä-äiti, Helmi h-h-haluaa maitoa” 
Kieltämättä tämä puhekyvyn heikkeneminen saa oman mielen maahan ja olon jopa ahdistuneeksi. Miten lapsi, joka on aiemmin puhunut selvästi, ei saa enää sanaa suustansa? Onko tämä pysyvää? Tuntuu jopa järjettömältä miten opitut sanat, jotka kuuluvat normaaliin arki sanavarastoon muuttuvat yhtäkkiä puuroksi lapsen suussa. Halusin saada tähän apua, joten päiväkodissa otin asian esille ja kysyinkin olisiko Helmin mahdollisuutta päästä puheterapiaan. Päiväkodin hoitajat olivat pitäneet palaverin Helmin änkytyksestä ja tulleet siihen tulokseen ettei puheterapia ole tarpeellista, kyse on ikävaiheesta ja se menee varmasti ohi. Päälle sain vielä kannustavia katseita ja iloisia hymyjä. Onko näin, onko kyse vain ikävaiheesta? Tuntuu, että Helmin on päivä päivältä vaikeampi muodostaa sanoja, ne ikään kuin jäävät paikalleen junnaamaan. Inhottaa jopa sanoa näin mutta itsellekin Helmin puhe on pidemmän päälle raskasta kuunneltavaa, kun kaikki lauseet ovat seuraavanlaisia ”mennään päiv-v-väkotiin” ”Helmi h-h-haluu m-muumipeikon” ”anna l-l-lusikka” 
Helmi itse hermostuu jatkuvaan toistamiseen, koska joudun jatkuvasti kysyä ”kulta mitä sinä sanoit? Mitä tarkoitit?” Helmi on kyllä kova puhumaan ja olen pohtinut sitäkin, että jos Helmillä onkin vain kiire saada ilmaistua asiansa ja sen vuoksi sanat jäävät takeltelemaan. Olenkin monesti pyytänyt kertomaan rauhallisesti asian ja sekään, kun ei ole onnistunut olen tavannut Helmille näitä sanoja mitkä tuntuvat hankalilta. Tavaten sanat tulevat suusta kuin vanhalta taiturilta! Mutta lause, kun pitäisi muodostaa niin se tulee jälleen änkyttäen..Änkyttääkö muiden lapset? Kuinka kauan se on kestänyt?

10 kommenttia:

 1. Hei älä hätäile <3 Helposti on ihan ohi menevä vaihe! Meillä ollut myös änkytystä liittyen tiettyyn ikä/kehitysvaiheeseen. Koita olla kiinnittämättä asiaan mitään huomiota ja odottaa että Helmi rauhassa kertoo asiansa, vaikkakin siihen menisi aikaa. Niin Helmikään ei stressaannu asiasta liikaa. Uskon että menee ohi suht nopsaan :) Tsemiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä pakko sanoa, että on helpottavaa kuulla että mullakin on ollut samanlaista. Täytyy nyt olla reagoimatta koko asiaan jos se sillä paranisi :) Kiitos tsempeistä ja kommentistasi ♡

   Poista
 2. Voih :/ Meillä oli myös änkytys vaihe ehkä pari vuotiaana,olisko kestänyt puolisen vuotta. Silloin kyselin ja ilmeisesti tosi yleistä. En sitten varsinaisesti huolestunut, koitettiin vaan olla kiinnittämättä huomiota änkytykseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vitsit,kyllä se on nyt uskottava,että kuuluu vaan tähän kehitysvaiheeseen. Ja täytyy nyt tosiaan olla noteeraamatta koko asiaan millään lailla! :)

   Poista
 3. Meilläkin joku lapsista (en äkkiseltään muista kuka) änkytti yhdessä vaiheessa, mutta se meni ohitse. :) Uskon siis että teilläkin ihan ohimenevä vaihe. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli tämä tosiaan tuntuu olevan aika yleinen vaiva :)

   Poista
 4. Meillä kolmevuotiaalla pojalla on alkanut tulla "Haluaisin em-em-em-em-maitoa..."-lauseita, eli ei varsinaista änkytystä vaan sanan löytämisen vaikeutta. Änkytys on aikamoisen yleinen vaiva ja usein liittyy juuri siihen, että lapsi koittaa kiirehtiä sanomaan jotain. Rauhallinen katsekontakti, lapsen tasolle kyykistyminen kun hän sanoo jotain ja lauseen täydentämisen lopettaminen on tehokkaimmat keinot siihen että tuo vaihe menee ohi. Näin siis open näkökulmasta sanottuna. Todellisuudessa ei tunnu aina riittävän kärsivällisyys odottaa lauseen loppumista ja sitten muistamista että miten se lapsi aloittikaan sen juttunsa ja mitä siinä tapahtui. Voimia! Kyllä se varmaan siitä :) Ja jos ei niin sitten kannattaa ottaa asia uudemman kerran puheeksi. Hyvä puoli on, että lapsi on hoidossa joten voivat seurailla siellä tarhankin puolella lapsen puheen kehitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu vähän hölmöltä jo kun huolestuin tästä, vaikuttaa olevan sen verran yleistä kuitenkin :D Ja juu täytyy nyt pitää oma suu kurissa etten mene korjailemaan sanoja sieltä täältä!

   Poista
 5. Lapset ovat ihania omine piirteineen. Anna aikaa, stressaamalla asiat pahenevat. Jos tuntuu, että asiaan pitäisi puuttua niin ota yhteyttä vaikka neuvolaan ja sitä kautta ehkä puheterapiaan, mutta lapset myös yllättävät tällaisilla vaiheillaan vanhemmat. Jaksuja i-i-ihanalle pikkuselle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä enää aiokaan stressata tuosta. Huolestuin vähän turhasta mutta mielummin niinpäin kuin että ei huolestuisi ollenkaan. Ja kiitos paljon ♡

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...